| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Antoni Tàpies

Page history last edited by Rosa Eva Campo 15 years, 6 months ago

NOVEL·LA (1965), UNA OBRA D’ANTONI TÀPIES AL PROJECTE ZONA INTRUSA 2

 

La Fundació Antoni Tàpies presta un facsímil de l’obra Novel·la (1965) d’Antoni Tàpies per l’exposició itinerant als instituts que participen al projecte Zona Intrusa 2. L’obra s’emmarca dins del debat general plantejat pel projecte en relació a la utilitat de l’art.

 

El títol de l’obra és una paradoxa ja que es tracta d’una novel·la “sense paraules”. El seu llenguatge rau en la suggestió de la imatge.

 

El llibre conté l’enregistrament d’una persona amb els seus documents, les qualificacions i els diplomes obtinguts cercats pel poeta Joan Brossa i 31 litografies elaborades per Antoni Tàpies. Pàgines tacades, estripades, doblegades, lletres, xifres i jeroglífics revesteixen el llibre d’un llenguatge misteriós on l’enigma esdevé un principi comunicatiu.

 

Antoni Tàpies valora el llibre com a talismà que representa el coneixement i que té força com a objecte en si mateix. L’artista viu la seva infantesa envoltat de llibres. Li interessa l’expressivitat del paper, les seves qualitats físiques, olor, tacte, etc. El fet de que el paper arrugat i plegat es trenqui amb facilitat o el paper mullat sigui tou i orgànic són fenòmens que li atrauen com després ho fan el vernís o la pols de marbre.

 

Des de les seves primeres obres, que van ser essencialment dibuixos i cartrons, li interessa aquest material per el seu component simbòlic que li permet expressar els temes que per ell són realment importants: la humilitat, el deteriorament, el dolor. En aquests conceptes essencials que desenvolupa al llarg de tota la seva obra rau el sentit i la utilitat que per l’artista té la seva obra, un poder curatiu que en el cas del llibre és més efectiu per tractar-se d’un mitjà més íntim i personal.

 

L’interès pels materials d’Antoni Tàpies arrenca de la reflexió sobre la crisi del concepte de matèria que durant la dècada dels anys seixanta era un tema d’actualitat en el món científic i filosòfic a nivell internacional com a conseqüència de l’esclat de la bomba atòmica.

 

En el context nacional l’obra es realitza en un moment en el que artistes, intel·lectuals, estudiants, etc. lluiten contra la repressió de la dictadura, la vulneració dels drets humans, la pena de mort que no seria abolida fins tres anys més tard de la mort del dictador, la manca de llibertat d’expressió, la prohibició d’associar-se o de reunir-se lliurament. Una situació de por col·lectiva que a Catalunya es veu agreujada per la manca de reconeixement del fet nacional, la llengua i la cultura.

 

L’obra és transgressora formal i conceptualment. Des del punt de vista del contingut perquè planteja una reflexió al voltant de la identitat individual en un context de repressió política però també respecte el tractament formal trencador per part d’Antoni Tàpies que “maltracta” el suport i s’allunya del que convencionalment s’entén per un llibre ben editat.

 

El sentit transgressor de l’obra Novel·la ens permet plantejar la utilitat que té l’art per Antoni Tàpies. En la projecció de vídeo podem copsar la finalitat que l’artista creu que ha de tenir l’art com a revulsiu que inciti a l’espectador a reflexionar sobre la realitat que l’envolta i el sentit profund de la seva existència.

 

 

IMATGES NOVEL·LA

Fotos: © Lluís Bover, 2002

 

 

 

Fitxa tècnica (del facsímil)

Novel·la

1975

Text de Joan Brossa

31 litografies d'Antoni Tàpies

Paper offset Coral Torras-Hostach

Format: 22 x 16,5 cm (llibre); 21,8 x 15,9 cm i 21,8 x 31,7 cm (paper)

Editor: Llibres del Mall, Barcelona

Impressor: Tipografia Empòrium, S.A., Barcelona

[Edició desconeguda]

 

Fitxa tècnica (de l'original):

Novel·la

1965

Text de Joan Brossa

31 litografies d'Antoni Tàpies

Paper vitel·la Guarro fabricat especialment per a aquesta obra amb filigrana "Sala Gaspar"

Format: 39,5 x 28,5 cm (llibre); 39,2 x 28,4 cm i 39,2 x 56,8 cm (paper)

Editor: Sala Gaspar, Barcelona

Impressor: Damià Caus sota la direcció de l'artista (litografies) i Foto-Repro, Barcelona (llibre)

L'edició consta de: 

140 exemplars numerats 1-140

10 exemplars assenyalats A-J, destinats a col·laboradors

Tots els exemplars estan signats per l'autor i l'artista a la pàgina de justificació

 

 

PRESENTACIÓ DE LA FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES

 

La Fundació Antoni Tàpies va ser creada el 1984 per l’artista Antoni Tàpies amb l’objectiu de promoure l’estudi i el coneixement de l’art modern i contemporani.

 

La Fundació Antoni Tàpies té un enfocament plural i interdisciplinari i pretén establir col·laboracions entre especialistes de les diverses àrees del saber per contribuir així a una millor comprensió de l’art i la cultura contemporanis. És per això que combina l’organització d’exposicions temporals, simposis, conferències i cicles de cinema amb l’edició de publicacions diverses que acompanyen les activitats, i mostres periòdiques dedicades a Antoni Tàpies. En aquest sentit, la Fundació compta amb una de les col·leccions més completes d’obres d’aquest artista, constituïda majoritàriament a partir de les donacions d’Antoni i Teresa Tàpies.

 

A la pàgina web www.fundaciotapies.org trobareu més informació sobre la col·lecció i la biografia d’Antoni Tàpies així com bibliografia seleccionada.

 

Per a qualsevol consulta també us podeu posar en contacte amb:

Rosa Eva Campo

Coordinació Projectes Educatius

Mail 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.