| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Zona Intrusa 1 (2007)

Page history last edited by oriol fontdevila 15 years, 10 months ago

 

Zona Intrusa 1 (2007)

 

 

  

 

Zona Intrusa és una iniciativa del programa d'arts visuals del Patronat Municipal de Cultura de Mataró. En la seva primera edició el comissariat va anar a càrrec d'Oriol Fontdevila i va comptar amb la participació de Jordi Mitjà i els col·lectius BubbleBusiness (Saioa Olmo, Amasté, Alex Mitxelena, Hugo Olaizola) i Platoniq (Susana Noguero, Oliver Schulbaum, Ignacio Garcia) i la col·laboració de Laia Campañà i Mariona Sagués. Les propostes educatives que es van desenvolupar a les aules varen anar a càrrec d'Íngrid Alemany, Hanna DaldaTeresa Rubio.  

 

El projecte es va desenvolupar en 5 instituts de Mataró al llarg dels mesos de febrer i març de 2007. Amb estades d’una setmana, es va procedir al desplegament de diferents dispositius artístics (UNITAT MÒBIL: una exposició dins d'un contenidor mòbil) i un programa d’activitats (MEDIA LAB), amb els quals es va procurar una aproximació entre la la creació contemporània i els centres d'educació secundària.

 

La voluntat era la d’articular els diferents continguts que es presentaven amb l'exposició amb les matèries que s’imparteixen en els centres, si bé d’una manera transdisciplinar, així com a partir de situar l’experiència dels adolescents a la base de la producció d’un coneixement crític a l’entorn d’aspectes com són els processos de construcció de les identitats, els espais de l’hàbitat i les formes de producció, distribució i consum cultural.

 

 

UNITAT MÒBIL (exposició itinerant)

 

 

 

 

JORDI MITJÀ: Pintura sobre pell cremada. Vídeo. 2002

 

Vídeo documental sobre el procés de maquillatge d’un noi amb el 90% de la pell cremada. El treball permet plantejar qüestions relacionades amb la construcció de la identitat a partir d’exposar un cas extrem de deteriorament físic i l’enregistrament del procés de transformació de l'aparença que el noi realitza per a la seva adaptació social.

 

 

« Este trabajo comienza con una propuesta muy directa a un joven con el 90 % del cuerpo quemado. El joven acepta ponerse delante de la cámara y repetir la acción que diariamente realiza antes de salir a la calle: maquillarse la cara. La pieza, de una factura extremadamente simple, cuestiona sin concesiones la idea que todos tenemos de cómo nos vemos y la de cómo nos ven los otros. Una cámara fija registra la acción que se refleja en un espejo.


Pintura sobre piel quemada funciona como una vanitas contemporánea, en un momento en que la imagen que proyectamos parece tener una importancia desmesurada.»

György Kováks, 2002.

 

 

BUBBLE BUSINESS: Emancipator Bubble. Vídeo. 2002, 2003

 

Campanya promocional fictícia destinada als adolescents, sobre un mecanisme que permet el seu aïllament a l’interior de l’habitatge familiar. D’entre tots els dispositius que el col·lectiu ha concebut per emular una campanya de màrketing (cartells, flyers, xiclets, adhesius), es va exposar en els centres de Mataró un vídeo que ha estat produït segons els paràmetres d’estil de la venda per televisió.

 

Aquesta peça permet reflexionar sobre aspectes relacionats amb la identitat i els espais de l’hàbitat, a partir de plantejar una estratègia d’emancipació per a joves en clau irònica.

 

 

 

 

Alguns fragments dels textos redactats per la campanya:

 

« EMANCIPATOR BUBBLE: LA SOLUCIÓN A TUS PROBLEMAS DE EMANCIPACIÓN

La vivienda, junto con el trabajo, es uno de esos derechos inalienables que todos deberíamos tener, pero que cada día parece más un privilegio o un lujo y retrasa de un modo exagerado la independencia de los jóvenes. Una cuestión en la que estamos a la cola de Europa y que todos debemos esforzarnos por mejorar.

La empresa BUBBLE BUSINESS ha trabajado durante más de tres años en el desarrollo de un nuevo producto que se presenta ahora, EMANCIPATOR BUBBLE. La solución a tus problemas de emancipación. Lo que un joven de hoy necesita para vivir como quiere.

¿QUÉ ES EMANCIPATOR BUBBLE?

 EMANCIPATOR BUBBLE es un habitáculo hinchable con forma de burbuja, que permite un alto nivel de independencia sin tener que salir de la casa familiar. Fácil de montar, proporciona un máximo confort con un mínimo esfuerzo, gracias a sus tomas de agua, electricidad y teléfono para ser conectadas directamente a la casa de los padres. De este modo el gasto es nulo.

 

Además del modelo BÁSICO, existe una amplia gama de modelos diferentes pensados para cada una de las tipologías del joven actual. Uno de los modelos con más altas prestaciones es el EMANCIPATOR DELUXE, que dispone de la EMANCIPATOR-CARD, con la que poder realizar compras con cargo a la cuenta familiar. El modelo XXL te proporciona un 33% de independencia extra. El FIRE-WIRE está fabricado con un avanzado tejido inteligente que se adapta a los cambios de luz y temperatura e incluye numerosas interfaces de entrada y salida. El AUTODETERMINATOR, pensado para quienes definitivamente no quieren tener nada que ver con tus padres pero lo quieran o no están en su territorio. El SEXMANCIPATÓN, fabricado con un plástico similar al látex y con un interior permanentemente lubricado, ideal para llevar a la pareja a casa. El GARDEN, el ÉTER, el PUNCHETA... ¡¡Elige el tuyo!! »

 

www.emancipator.org

 

 

Platoniq: Burn Station. Estación copiadora ambulante. 2005, 2006

 

Kit de difusió i distribució d’arxius digitals d’audio, plantejat com un self-service d’intercanvi lliure. La base de dades la conformen grups i autors de música independent, així com continguts radiofònics documentals de caràcter social i activista. 

 

 

 

 «BURN STATION, literalmente la “estación de tostado”, es una instalación y una acción por el derecho a una cultura libre que se basa en el desarrollo de un software para el sistema operativo GNU/Linux y un servidor local. Este kit de distribución-difusión libre de audio se comporta como un self-service de contenidos digitales. Se trata de una base de datos local compuesta por grupos y autores de música independiente, así como contenidos radiofónicos documentales de carácter social y activista que automatiza el proceso de selección y grabación de archivos.

BURN STATION busca establecer puentes entre el espacio físico de la ciudad y el espacio mediático basándose en el intercambio de archivos y la generación de relaciones interpersonales. Promueve el derecho a una cultura libre y las opciones alternativas a los copyright que están desarrollándose en la red a partir de la extensión del free software a los contenidos digitales (open content y copyleft). I

çSTEMA DE DISTRIBUCIÓN LIBRE

Bajar Internet a la calle:

El punto de partida es el desarrollo de un sistema de distribución-difusión de contenidos a modo de autoservicio.

 

En la calle se instala un módulo que unifica la situación social de consulta de datos. En este módulo se ubican 4 ordenadores en red local (1 servidor y 3 ordenadores de consulta). Los transeúntes pueden traerse CDS vírgenes y copiarse a su gusto los contenidos libres de la base de datos e introducir nuevos archivos siempre que sean los autores de éstos.

El módulo es transportable y móvil de manera que se puedan hacer acciones de distribución en diferentes zonas de una misma ciudad. Se trata de una experiencia offline, que depende de la participación de colectivos repartidos en diferentes puntos de España y de otros países (Barcelona, Graz, Madrid, Huesca y Sao Paulo son algunos de los nodos en curso).

 

TEMAS

- Distribución, difusión e intercambio de contenidos libres

- Aplicación social de la tecnología

- Tactical movility

- La tecnocultura como nuevo paradigma pop

- Del peer to peer al face to face

- Mapeo de cultura digital desde el contexto e implicación local.

- Cultura libre y autoorganizada

- Do it yourself

OBJETIVOS

- Intercambiar y difundir contenidos y licencias libres entre las diferentes

comunidades.

- Documentar la cultura independiente y formas de autoorganización conectadas

con la red y que genera contenidos digitales.

- Bajar Internet a la calle.

- Construcción de una red de contactos y grupos para compartir recursos,

conocimientos, realizar proyectos y actividades en común.»

 

www.platoniq.net

 

 

MEDIA LAB (activitats a les aules)

 

 

 

 

 ZAPPING!

Construccions de la identitat, l'hàbitat i el consum cultural a través de l'art i la cultura visual

 

Activitat que es va desenvolupar a les aules com a introducció a les activitats de MEDIA LAB, amb la proposta de visionat d’un seguit de vídeos a partir dels diferents eixos temàtics que es desencadenen amb els treballs que es mostraven a la UNITAT MÒBIL: les construccions de la identitat, de l'hàbitat i la producció cultural. L'activitat va ser dissenyada per Oriol Fontdevila, amb la col·laboració de Laia Campañà.

  

Amb l'activitat es procurava per l’aproximació a alguns conceptes relacionats amb els processos actuals de construcció de la identitat, els espais d’hàbitat i les formes de producció, distribució i consum cultural, a partir d’articular un programa contrastat d’aportacions audiovisuals procedents de diferents àmbits culturals. La voluntat era la de generar un marc de coneixement i debat diàfan, amb capacitat d’establir vincles amb diferents aspectes de les matèries curriculars que s’imparteixen habitualment en els centres. 

 

El programa es va concebre de manera flexible, a partir de l’edició d’un arxiu de continguts que va permetre la selecció dels materials per visionar segons les especificitats curriculars de les matèries i el nivell acadèmic dels grups que varen participar. 

 

 

ZAPPING!

Arxiu de vídeos

 

 

IDENTITAT

 

Pintura sobre pell cremada 06’ 26’’

Jordi Mitjà, 2001

 

 

Evolution 01’ 15’’

Espot comercial de Dove

 

YouTube plugin error

 

 

Grease (fragment, Greased Lighting). 03’ 39’’

Fim musical de Randal Kleiser, 1978

 

 

YouTube plugin error

 

 

Benetton – Olivero Toscani 01’ 43’’

Reportatge produït per Wilaweb. 

 

YouTube plugin error

 

 

Enlloc (a Jordi Portabella) 01’ 58’’

Sèrie fotogràfica de Juan Pablo Ballester, 2004

 

 

 

Cindy Sherman 12’ 37’’

Documental sobre l’artista nord-americana, produït per TVE (Metropolis)

 

YouTube plugin error

 

 

Pripublikarrak 03’ 17’’

Documental sobre l’acció Constelaciones

 

  YouTube plugin error

 

 

 

HÀBITAT

 

Emancipator Bubble 00’ 23’’

Espot del projecte de Bubble Business

(vídeo sencer a: http://www.emancipator.org)

 

 

YouTube plugin error

 

 

Manifestación por la vivenda digna 03’ 17’’

Documental produït per La Plataforma, 2006

 

  YouTube plugin error

 

 

Habitus (fragment) 03’ 51’’

Gaspar Maza i Ramon Parramon, 2004

http://habitusproject.org/?cat=10

 

 

Habitus 2. Sport (fragment) 04’ 47’’

Gaspar Maza i Ramon Parramon, 2007

http://habitusproject.org/?cat=12

 

 

Steon 04’ 27’’

Acció de l’artista

 

 

 

Cricketeando 03’ 12’’

Christian Leibenger, Laura Marte, Glòria Safont-tria, Laia Solé, Enrique Venegas. Barcelona, 2005

 

 

  

CULTURA

 

Burn Station. Free audio culture 08’ 43’’

Platoniq. Barcelona, 2005

http://www.youtube.com/watch?v=wWJP8VTXSEQ

 

  YouTube plugin error

 

Entrevista a David Bravo 05’35’

Fragment del programa televisiu Noche Sin Tregua (Paramount Comedy)

 

YouTube plugin error

 

  

A Bruit Secret 06’30’

Jordi Mitjà, 2004

 

 

 

D.I.C. (Diari Íntim Col·lectiu) 

 

Proposta educativa de Jordi Mitjà amb la que es va convidar als estudiants a realitzar un registre fotogràfic de l’espai de l’institut a partir de considerar 4 conceptes: el control, la seguretat, l’autonomia i la resistència.

 

 

 

Amb l'activitat es va procurar per una reflexió a l’entorn de l’espai arquitectònic que habiten els adolescents, mitjançant considerar la pròpia subjectivitat en relació als aspectes que reglamenten tan la funció docent com també les limitacions del règim legal que té la imatge actualment en els centres d’educació.

 

 

 

El desenvolupament de l'activitat va anar a càrrec de l'equip educatiu de Zona Intrusa -Íngrid Alemany, Hanna DaldaTeresa Rubio- i s'estructurava per mitjà de 3 fases de treball: la primera de reflexió dels alumnes sobre l’espai de l'institut a partir d’un plànol i l’explicació dels conceptes a tractar; la segona d’execució de les fotografies en diferents grups; i la tercera de comentar les imatges a partir de compartir-ne el visionat amb tot el grup de classe.

 

En tot moment es va informar als estudiants sobre l’autoria compartida de l’arxiu d’imatges que resulta amb l’activitat.

 

 

iSee

Institute for Applied Autonomy 

http://www.appliedautonomy.com/isee.html

 

Vídeo de Instutute for Applied Autonomy que es va utilitzar com a introducció de les sessions a l’aula de D.I.C (Diari Íntim Col·lectiu).

 

El vídeo exposa algunes de les conclusions de l’informe A Surveillance Camera Town, que es va desenvolupar l’any 1998 per donar compte de l’increment dels dispositius de vigilància a l’espai públic de Nova York. Al seu moment,la publicació de l’informe va generar un debat a l’entorn de dos temes fonamentals: la qüestió del dret a la privacitat en l’espai públic i els problemes derivats de la falta de regulació en la utilització d’aquests dispositius.

 

 

YouTube plugin error

 

 

 

MAMÁ... QUIERO UN EMANCIPATOR

 

Proposta educativa del col·lectiu Bubble Business dirigida a propiciar una reflexió activa sobre les necessitats individuals i col·lectives dels adolescents, posant l’èmfasi en qüestions identitàries i en relació a l’hàbitat privat.

 

 

 

L’exercici va consistir en convidar als estudiants a projectar de manera individual el disseny d’un prototip de Emancipator Bubble, mitjançant el procediment del fotomuntatge i amb la utilització de publicacions d’us corrent entre els joves.

 

El desenvolupament de l'activitat va anar a càrrec de l'equip educatiu de Zona Intrusa -Íngrid Alemany, Hanna DaldaTeresa Rubio- i s'estructurava per mitjà de 3 fases de treball: la primera anava dirigida a considerar les necessitats del grup d’estudiants en relació a la seva vida quotidiana, així com a la realització d’un diagrama que relacionés les diferents consideracions i les fes visibles; la segona es destinava a l'elaboració individual de prototips, per mitjà de fotomuntatges; i la tercera de posada en comú i debat final. 

 

 

  YouTube plugin error

 

  

 

Documents:

 

Revista que es distribuïa gratuïtament en els instituts que varen participar en el projecte, durant la itinerància de l'exposició i la realització d'activitats. L'objectiu era el d'informar i aportar documentació a l'entorn dels projectes que es podien veure a l'exposició. Textos i imatges d'Oriol Fontdevila, Jordi Mitjà, Platoniq i Bubble Business. Disseny de Jordi Mitjà.

 

 zona intrusa_publicació.pdf

 

 

Revista ODart n. 69, amb un article de Gisel Noè, tècnica d'arts visuals del Patronat de Cultura de l'Ajuntament de Mataró, on realitza una valoració sobre el desenvolupament de la primera edició del projecte:

 

 ODArt69.pdf 

 

Presentació del projecte que va realitzar Laia Campañà, investigadora de la Universitat de Barcelona i membre del FINT. Zona Intrusa és un dels casos que investiga en el marc del seu projecte de doctorat sobre la cooperació entre Instituts d'Educació Secundària i les institucions culturals.

 

 Proyecto Zona Intrusagranada 2.pdf 

 

Projecte inicial de Zona Intrusa, tal i com es va aprovar a l'Ajuntament de Mataró i es va presentar als diferents centres d'educació secundaria.

 

 ZONA INTRUSA.pdf

 

 

Calendari de desenvolupament 2007

 

IES SATORRAS

12 feb – 16 feb 07

 

 

GEM

19 feb – 23 feb 07

 

 

IES THOS I CODINA

26 feb – 02 mrç 07

 

 

IES FRETA

05 mrç – 09 mrç 07

 

 

IES MIQEL BIADA

19 mrç – 23 mrç 07

 

 

IES PLA D’EN BOET

26 mrç – 30 mrç 07

 

Zona Intrusa: Arxiu

Exposició a la sala Espai f

13 abr - 20 mag 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.